Ce este deratizarea?

Deratizarea – este procesul prin care se urmareste eliminarea rozatoarelor daunatoare (sobolani, soareci, cartite) purtatoare de microbi si boli infecto-contagioase, transmisibile la om si animale.

Din punct de vedere practic, deratizarea este de doua feluri:

  • Preventiva (profilactica) care are scopul de a impiedica inmultirea si raspandirea daunatorilor, prin crearea de conditii nefavorabile dezvolatarii acestora. Deratizarea preventiva trebuie sa aiba caracter permanent, obligativitatea efectuarii acesteia fiind semestriala si ori de cate ori este nevoie.

  • Curativa (terapeutica sau de combatere) in focar, care urmareste distrugerea si indepartarea daunatorilor din unitatea asupra careia se actioneaza; Ea se realizeaza la intervale scurte de timp prin supraalimentarea statiilor de intoxicare cu substante rodenticide pentru distrugerea focarelor, fiind urmata apoi de monitorizare si realimentare pana cand substantele nu mai sunt consumate. Din momentul in care se constata ca momeala nu se mai consuma se revine la procesul de deratizare profilactica.

Daunatori vizati :

  • Soarecii sunt animale rozătoare (Rodentia) din familia Muridae, de talie mică ( 4,5 – 12,5 cm) la care coada are aceeasi lungime ca și corpul. Animalele ating o greutate de 30 grame, cazuri excepție fiind 60 de grame. Șoarecii au culoarea cenușie brună, pe partea inferioară a corpului sunt de culoare albă, coada este acoperită cu perișori fini. Specii de șoareci în captivitate pot fi de culoare albă.

  • Sobolanii, dăunători tipici de provizii, materiale şi pentru igienă, acestia consumă alimente de toate tipurile, pe care le contaminează cu excremente, urină şi secreţii

Descriere procedura

Deratizarea se realizeaza numai de personal autorizat cu substante raticide care sunt insotite de avizul Ministerului Sanatatii si se regasesc in lista produselor biocide permise spre utilizare in Romania. Momelile raticide sunt asezate in statii de intoxicare care se monteaza in zonele unde au fost identificate cuiburi si trasee de circulatie a rozatoarelor.

Domeniu de aplicare

Pot fi întâlniţi în depozite, in spatii de preparare a hranei, in conducte de canalizare, locuri de depozitare a gunoaielor precum şi în alte clădiri, unde găsesc suficientă hrană şi ascunzători. In natură ei îşi sapă vizuini subterane, ce se împart în galerii lungi. Şobolanii cenuşii sunt omnivori. Spectrul alimentelor consumate cuprinde seminţe, muguri, fructe, ouă de păsări, carne. stricată şi stârvuri de animale, mamifere mici etc. Ei evită totuşi alimentele necunoscute, comportament ce este cunoscut ca “misoneism”.

Prevenirea aparitiei unor focare epidemice in spital/sectie necesita aplicarea urmatoarelor masuri:

  1. Respectarea ritmicitatii operatiunilor de deratizare care trebuie sa fie continue, statiile de intoxicare necesitand realimentare ori de cate ori se constata ca momeala raticida a fost consumata. Avand in vedere faptul ca in unitatile spitalicesti fluxul de pacienti este deosebit de mare, acestia generand cantitati importante de resturi alimentare si menajere creeaza conditii optime pentru inmultirea rozatoarelor, se impune realizarea operatiunii de deratizare pemanent.

Masuri fata de cazul confirmat

1. Anuntarea serviciului specializat al SC PREVENT TEAM SRL , care intervine conform protocolului.

2. Aplicarea masurilor de deratizare in spatiul infestat precum si crearea de bariere pentru a impiedica raspandirea acestora.

Tratament specific

Pentru realizarea operatiunii de deratizare utilizam Racumin Paste, un rodenticid conditionat sub forma unor permute de pasta albastra, bogata in atractanti alimentari si ambalata in pliculete de hartie biodegradabila. Substanta activa din Racumin Paste – coumatetralyl-ul este un anticoagulant de prima generatie ce distruge sistemul circulator al rozatoarelor, provocandu-le hemoragii interne si o moarte lenta si nedureroasa.

Datorita formularii sale, Racumin Paste isi pastreaza proprietatile intacte si in medii umede si insalubre sau in conditii extreme de temperature.

Boli transmise

Şobolanii cenuşii acţionează ca purtători a numeroase boli infecţioase, ce pot fi transmise la om şi la alte animale. Ei reprezintă astfel şi mijloace de răspândire a puricilor, care pot fi purtători de ciumă. De asemenea şobolanii cenuşii pot transmite viruşi de Lassa (agenţi patogeni ai febrei de Lassa), viruşi Lyssa (agenţi patogeni ai rabiei) şi Salmonella, trichină precum şi alţi ectoparaziţi şi endoparaziţi.

Evaluarea gradului de infestare

Inainte de aplicarea Racumin Paste este obligatorie monitorizarea focarelor, identificarea cuiburilor si traseelor de circulatie a rozatoarelor, iar dupa plasarea statiilor de intoxicare cu produs. Acestea trebuie controlate periodic si momeala reimprospatata pe masura consumului.

Legislatia aplicata

Ordinul MS nr.536/1997, pentru aprobarea “Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei”, Cap. VI “Norme de igiena la unitatile de folosinta publica”, Art.52, punctul b.