DEPARAZITARE

Ce este serviciul de deparazitare?

Deparazitarea – este procesul prin care se urmareste distrugerea sau inlaturarea prin metode chimice a organismelor parazite purtatoare si transmitatoare de boli infecto-contagioase.
Din punct de vedere practic, deparazitarea este de doua feluri:

  • Preventiva (profilactica) care are scopul de a impiedica inmultirea si raspandirea parazitilor, prin crearea de conditii nefavorabile dezvolatarii acestora. Deparazitarea preventiva trebuie sa aiba caracter permanent, remanenta insecticidului depinzand foarte mult de curatenia si de natura suprafetei tratate; de aceea tratamenul se repeta de cate ori este necesar.
  • Curativa (terapeutica sau de combatere) in focar, care urmareste distrugerea si indepartarea parazitilor din unitatea asupra careia se actioneaza; Ea se realizeaza la intervale repetate de 10-14 zile pentru distrugerea focarelor, fiind urmata apoi de deparazitarea profilactica. La un nivel mare de infestare, cand se solicita o extindere a remanentei si in conditii de igiena precara a locurilor de tratat, cantitatea de substanta activa se dubleaza fata de cantitatea recomandata de producator pentru nivel mic sau mediu de infestare.

Daunatori vizati

insecte din clasa Siphonoptera – purici, paduchi; – insecte din clasa Hemiptera – plosnite – insecte din familia: Ixodidae si Argasidae, clasa Arahnide, subclasa Acarieni – capusa Toate aceste insecte sunt paraziti externi hematofagi (care se hranesc numai cu sange).

Descriere procedura

Deparazitarea se realizeaza numai de personal autorizat cu substante insecticide de soc din grupa III si IV de toxicitate, substante care sunt insotite de avizul Ministerului Sanatatii si se regasesc in lista produselor biocide permise spre utilizare in Romania. Acestea se pot regasi sub forma de pulbere fin-polimerizata de culoare alb-bej, fara miros, extrem de usor miscibila in apa. Aplicarea substantelor cu dilutia stabilita de producator in functie de suprafata tratata si gradul de infestare se face cu echipamente specifice activitatii de dezinsectie – pompa de presiune scazuta.

Cai de transmitere

Raspandirea capuselor este foarte mare, acestea traind in iarba si in tufe. Au dimensiuni mici, de aceea sunt dificil de observat cu ochiul liber (nimfele nu sunt mai mari decat o samanta de mac) si se pot prinde foarte usor de obiectele vestimentare la o simpla plimbare prin parc. Puricii sunt insecte (1.5 – 3.3 mm lungime) foarte agile, de obicei de culoare inchisa (de exemplu, puricii de pisica sunt colorati intro nuanta de rosu-brun sau maroniu). Aceste insecte sunt lipsite de aripi, cu aparatul bucal de forma tubulara, adaptat la hranirea cu sange de la gazdele lor. Picioarele lor sunt lungi, iar perechea posterioara este bine adaptata pentru sarituri: un purice poate sari pe verticala pana la 18 cm, iar pe orizontala pana la 33 cm. Dupa comportamentul lor, puricii se impart in doua categorii: cei care traiesc in blana animalelor si cei care ataca locurile de odihna ale gazdelor. Puricii de cuiburi stau in apropierea locului de repaus al gazdei si o cauta pe aceasta numai cand vine vremea sa se hraneasca. In aceasta categorie intra de exemplu puricii specifici omului (Pulex irritans), care se hranesc cu sangele omului, in general cand acesta doarme, si care pe timp de zi se ascund in crapaturi si colturi intunecate din apropierea patului. Plosnitele de pat intra in categoria agentlor suparatori, fiind totodata si daunatoare pentru igiena. Ele ies noaptea din ascunzisuri si vin la oamenii care dorm, pentru a se hrani cu sangele lor. Se ascund cu usurinta in fisurile din tabliile paturilor, in tocurile de lemn ale usilor si ferestrelor si in cusaturile saltelelor.

Domeniu de aplicare

Pentru o deparazitare preventiva impotriva capuselor si a puricilor ’’colectati’’ din iarba, se impune o tratare a spatiilor exterioare. In spatiile interioare infestate cu acesti paraziti hematofagi suparatori si extrem de periculosi se impune o deparazitare extrem de minutioasa prin aplicarea de substante insecticide in strat grosier si crearea de bariere inca din primul moment al descoperirii infestarii si impregnarea intregului cazarmament (saltele, perne, pilote, lenjerii) cu substante insecticide de soc.

Boli raspandite

Capusele sunt cel mai adesea vectorii pentru Boala Lyme, Tularemie, Babesioza, Febra de Colorado ; in urma intepaturii de plosnita datorita unei substante anticoagulante pe care aceasta o injecteaza, locul se poate inflama, la unele persoane sensibile pot aparea tulburari de vedere, sau chiar pot transmite hepatita B ; puricii de pisica si cei de caine servesc drept gazde intermediare teniei Dipylidium caninum, care poate fi transmisa si la om. Pe langa aceasta, puricii pot fi transmitatori de virusi si bacterii (stafilococi). De exemplu puricii specifici omului, puricii de sobolan si cei specifici altor daunatoare (Xenopsylla cheopis) pot transmite bacteria Yersinia pestis, care este agentul patogen al ciumei bubonice.

Prevenirea aparitiei unor focare epidemice in spital/sectie necesita aplicarea urmatoarelor masuri:

  1. Respectarea ritmicitatii operatiunilor care trebuie sa fie continua si sa nu depaseasca perioada de remanenta recomandata de producator in conditii ideale, pentru fiecare substanta. Avand in vedere faptul ca in unitatile spitalicesti fluxul de pacienti este deosebit de mare, acestia provenind din diverse medii sociale (persoane fara adapost, pensionari cu venituri modeste) riscul de aparitie si inmultire a insectelor parazitare vectoare este foarte ridicat. In acest sens se recomanda o atentie sporita a personalului medical in spatiile destinate triajului si efectuarea unei deparazitari profilactice corespunzatoare.

Masuri fata de cazul confirmat

1. Informarea familiei cu privire la masurile de deparazitare in functie de localizare ( inclusiv eliminarea hainelor de corp ca deseu septic in vederea incinerarii. In cazul pacientilor fara apartinatori, acestea se vor colecta separat in vederea aplicarii de solutii antiparazitare.

2. Anuntarea serviciului de deparazitare specializat al SC PREVENT TEAM SRL , care intervine conform protocolului.

3. Aplicarea masurilor de deparazitare in spatiul infestat precum si crearea de bariere pentru a impiedica raspandirea parazitilor.

4. Colectarea lenjeriei personale in sac rosu si tratarea acesteia cu substante antiparazitare ( personal firma de deparazitare ) sau eliminare ca deseu septic.

5. Mutarea pacientilor din spatiile infestate cu conditia respectarii cu rigurozitate a etapelor de eliminare a parazitilor din lenjeria personala.

Tratament specific

Substanta utilizata la efectuarea operatiunii de deparazitare are ca substanta activa bendiocarbul, singurul carbamat acceptat in continuare ca si substanta activa in produsele biocide, de catre Directiva UE (BPD). Copiind prin structura sa chimica un mecanism de aparare folosit de plante, care-si omoara insectele nedorite infiltrate in scoarta prin eliminarea unor substante bogate in rasini taninice, bendiocarbul, ca substanta activa, si implicit Ficam W (WP 80), are o eficacitate deosebita impotriva parazitilor, fiind un inhibitor al colinesterazei – o enzima necesara pentru transmiterea normala a impulsurilor nervoase – fapt ce conduce la paralizarea aproape instantanee a parazitilor daunatori, urmata in scurt timp de moarte.

Legislatia aplicata

Ordinul MS nr.536/1997; Ordinul MS nr. 261/2007; Ordinul MS nr. 914/2006, Legea nr.98/1994