Ce este Dezinsectia ?

Dezinsectia – este ansamblul mijloacelor si metodelor de prevenire si combatere a insectelor purtatoare si transmitatoare de boli infecto-contagioase.

Din punct de vedere practic, dezinsectia este de doua feluri:

  • Preventiva (profilactica) care are scopul de a impiedica inmultirea si raspandirea daunatorilor, prin crearea de conditii nefavorabile dezvolatarii acestora. Dezinsectia preventiva trebuie sa aiba caracter permanent, obligativitatea efectuarii acesteia fiind trimestriala, insa fara a depasi termenul dat de producator pentru remanenta substantei.

  • Curativa (terapeutica sau de combatere) in focar, care urmareste distrugerea si indepartarea insectelor din unitatea asupra careia se actioneaza; Ea se realizeaza la intervale repetate de 10-14 zile pentru distrugerea focarelor, fiind urmata apoi de dezinsectia profilactica.

Daunatori vizati :

– insecte din ordinul Dictyoptera:blattella germanica – gandacul mic rosu de bucatarie (13-15 mm lungime), blatta orientalis – gandacul mare rosu de bucatarie (22-30 mm lungime), periplata americana – gandacul negru de bucatarie (7 mm – 4 cm); – insecte din ordinul Hymenoptera – furnici

Descriere procedura

Dezinsectia se realizeaza numai de personal autorizat cu substante insecticide din grupa III si IV de toxicitate, substante care sunt insotite de avizul Ministerului Sanatatii si se regasesc in lista produselor biocide permise spre utilizare in Romania. Acestea se pot regasi sub forma de granule dispersabile in apa sau suspensie concentrata. Aplicarea substantelor cu dilutia stabilita de producator in functie de suprafata tratata si gradul de infestare se face cu echipamente specifice activitatii de dezinsectie – pompa de presiune scazuta. Dezinsectia preventiva se realizeaza numai dupa o curatenie generala riguroasa.

Domeniu de aplicare

Gandacii prefera mediile calde si umede, temperatura optima fiind de 25-30° C. Se pot raspandi foarte usor odata cu transportul de alimente sau produse ambalate, putandu-se strecura cu usurinta in spatii foarte inguste. In procesul de dezinsectie sunt vizate spatiile cu risc ridicat de infestare precum: unitatile de cazare (saloane, rezerve), unitatile de alimentatie publica (bucatarii, sali de mese, oficii) sau spatiile de depozitare (magazii medicamente, magazii efecte, etc).

Prevenirea aparitiei unor focare epidemice  necesita aplicarea urmatoarelor masuri:

  1. Respectarea ritmicitatii operatiunilor care trebuie sa fie continua si sa nu depaseasca perioada de remanenta recomandata de producator in conditii ideale, pentru fiecare substanta. Avand in vedere faptul ca in unitatile spitalicesti fluxul de pacienti este deosebit de mare, acestia generand cantitati importante de resturi alimentare si menajere creeaza conditii optime pentru inmultirea insectelor vectoare. Deasemenea, curatenia cat si dezinfectia suprafetelor sunt efectuate zilnic si ori de cate ori este nevoie, ceea ce impune o dezinsectie profilactica care sa se repete la o perioada de maximum 30 de zile.

Masuri fata de cazul confirmat

1. Anuntarea serviciului specializat al FOR L EXIM SRL, care intervine conform protocolului.

2. Aplicarea masurilor de dezinsectie in spatiul infestat precum si crearea de bariere pentru a impiedica raspandirea acestora.

Tratament specific

Substantele utilizate la efectuarea dezinsectiei sunt insecticide piretroide care au ca substanta activa deltanethrin-ul, un izomer cu o eficacitate dovedita in distrugerea sistemului imunitar al tuturor insectelor daunatoare comune. K-Othrine WG250 (Deltamethrin 25%) – este conditionat sub o forma speciala de granule dispersabile in apa ce favorizeaza o remanenta prelungita. K-Othrine SC25 (Deltamethrin 2,5%) – este conditionat sub forma de suspensie concentrata, conditionare ce ofera un raport optim intre eficacitatea biologica, remanenta si siguranta in aplicare, atat pentru operator cat si pentru beneficiar. Aceste substante sunt biodegradabile, au fotostabilitate mare, nu pateaza, nu lasa urme vizibile dupa aplicare si nu sunt inflamabile.

Evaluarea gradului de infestare

In procesul de evaluare a gradului de infestare se folosesc capcane adezive cu atractanti alimentari amplasate in zone ferite care sa nu fie usor accesibile omului si care au rol atat de eliminare a insectelor vectoare cat si de monitorizare.

Legislatia aplicata

Ordinul MS nr.536/1997, pentru aprobarea “Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei”, Cap. VI “Norme de igiena la unitatile de folosinta publica”, Art.52, punctul b.